Riemst

Mergelgrotten RiemstCentraal gelegen tussen Luik, Tongeren, Hasselt en Maastricht ligt het veelzijdige Riemst, met een rijke waaier aan toeristische trekpleisters. Het culturele, culinaire en natuurlijke aspect zijn de troeven die de vele nieuwsgierige bezoekers jaarlijks doen afzakken naar deze plattelandsgemeente. Verscheidene accommodaties staan te wachten om u gastvrij te mogen ontvangen en tal van wandel-, scooter- en fietsroutes verbinden de vele bezienswaardigheden in deze omgeving.

Wijnkasteel van Genoels-Elderen

Riemst is vooral gekend voor het wijnkasteel. In Genoels-Elderen vindt u het enige wijnkasteel in België. De wijnen concurreren moeiteloos met de Franse toppers dankzij de Riemster mergelondergrond, verwant aan die van de klassieke Franse wijnstreken.
Het kasteel is gelegen aan de oude heerweg die Tongeren met Keulen verbond.

Het kasteel is privébezit, maar u kunt na afspraak de wijngaarden, de rozentuin, de stokerij, het pershuis en 13e-eeuwse wijnkelders bezichtigen.

Bezienswaardigheden

 • Mergelgrotten
  De Limburgse mergelgroeven zijn een 250-tal grote en kleine gangenstelsels die in de afgelopen eeuwen in Zuid-Limburg zijn ontstaan ten gevolge van de ondergrondse winning van krijtgesteente en kalksteen. In Riemst komt die witte en zachtgele kalksteen aan de oppervlakte. Waar hij onder de grond blijft, halen arbeiders hem in grote blokken boven, zodate deze mergelgrotten ontstaan. In Kanne en Zichen kan u de ondergrondse doolhoven bezoeken.
 • Waterburcht Millen
  Een gotisch kasteel oorspronkelijk omringd door water. Tegenwoordig is in de burcht een museum gevestigd, waarin het leven van de adel in de 16e en 17e eeuw wordt verbeeld. Dit museum kan gratis bezocht worden.
 • Fort van Eben-Emael
  Het fort is een voormalig Belgisch militair verdedigingsfort gebouwd tussen 1932-1935 en werd bekend toen het na 31 uur strijd reeds in Duitse handen viel. Breng een bezoek en ontdek het ongelooflijke avontuur van de eerste ogenblikken van Wereldoorlog II.
 • Museum van de Dynastie en van België
  In dit museum maakt u kennis met de militaire geschiedenis van België en met het Belgisch Koningshuis, van Koning Leopold I tot en met de kleinkinderen van Koning Albert II.
 • Heilig Grafkapel
  Herman Jekermans bouwde in 1647 deze mergelzandstenen kapel naar het voorbeeld van de Heilig-Grafkapel in Jeruzalem. Het is het enige barokke gebedshuis in Riemst.

Voor meer informatie over Riemst: Toerisme Riemst